Hvad er hypnose / Angst
Angst er en folkesygdom

Af Karin Kaas, journalist

Hver femte dansker rammes på et eller andet tidspunkt i livet af angst. Ikke alle lige hårdt og af forskellige slags angst, men tallet er alligevel så højt, at en af de eksperter, der ved mest om angst, psykiater, ph.d. Marianne Breds Geoffroy, ikke tøver med at kalde angst for en folkesygdom.

Angst er en sygdom med store konsekvenser. Både for den enkelte, for de pårørende og for samfundet. Der er nemlig meget stor risiko for at udvikle et misbrug, hvis man lider af angst, fordi alkohol og stoffer dulmer angsten. Så der er al mulig grund til at gøre noget for at hjælpe den angstramte, og heldigvis findes der også gode behandlingsmuligheder i dag.
 
Panikangst

Der findes ingen danske undersøgelser, der viser, hvor mange der lider af panikangst .

Men tal fra lande som USA, England og Australien viser, at omkring to procent af befolkningen på et eller andet tidspunkt kommer til at lide af panikangst. Omregnet til danske forhold vil det sige, at det vil ramme ca. 100.000 danskere. Lidelsen rammer flere kvinder end mænd og begynder ofte i 20-30 års alderen.

Et panikangstanfald opleves meget voldsomt. Ifølge Marianne Breds Geoffroy oplever mange, at de ikke kan få vejret og de bliver overvældet af dødsangst og rædsel. Udover vejrtrækningsproblemer oplever mange hjertebanken og fornemmelsen af at falde om. Et anfald opstår ikke på bestemte tidspunkter eller steder. De fleste anfald kommer dog uden for hjemmet og varer i sig selv som regel højst nogle minutter.
 
 
 
 
 
 
Generaliseret angst

Generaliseret angst kan også kaldes bekymringsangst. Man plages konstant af bekymring og uro i kroppen, og problemer med at sove. Ofte er man bekymret for, om en selv eller ens nærmeste kommer ud for en ulykke, bliver syge, eller man er bekymret for, om man har overset noget og forestiller sig alle mulige negative konsekvenser, hvis man ikke er sikker på, at alt er i orden.

Det er de færreste, som lider af generaliseret angst, som selv ser det som angst, og mange får derfor aldrig stillet en diagnose. De kommer typisk til lægen med klager over, at de ikke kan falde i søvn eller føler sig urolige.

Man regner med, at cirka tre procent i den vestlige verden lider af generaliseret angst. De fleste med generaliseret angst har haft det, siden de var unge. Og ifølge Marianne Geoffrey fortæller halvdelen, at de har haft det siden barndommen. Lidelsen rammer flere kvinder end mænd.
 
Socialfobi

Eksperterne regner med, at mindst 7 procent af befolkningen lider af socialfobi . Det kan starte allerede i 4-5 års alderen, men de fleste rammes, når de bliver teenagere. Lidelsen rammer næsten lige så ofte drenge som piger.

Socialfobi giver sig udtryk ved, at man føler sig anspændt og ubehageligt til mode, når man er sammen med andre i bestemte situationer. Det kan for eksempel være, hvis man skal holde en tale, spise sammen med andre, eller bare det at være sammen med andre i pauserne på arbejdet.

Angsten ved socialfobi er ofte mindre intens end ved panikangst, til gengæld står den på i time- eller dagevis op til en social situation, man frygter. Mennesker med socialfobi forsøger typisk at gennemføre et normalt liv med uddannelse og familie. Men da angsten ikke aftager, selvom man i årevis har presset sig til at udholde samvær, fører det til, at man så vidt muligt undgår de situationer, man frygter.
 
Sådan opdages angstlidelserne

Fælles for angstlidelserne er, at det er noget der mærkes i kroppen. Mest udtalt ved panikangst, hvor det opleves som om, man ikke kan få vejret, eller som om man vil falde om. Det er da også den pludselige og stærke kropsreaktion ved panikangst, der gør, at folk oftere kommer i behandling, end tilfældet er med de øvrige angstformer, fortæller Marianne Breds Geoffroy.

- Den voldsomme oplevelse gør, at mange øjeblikkeligt vil opsøge skadestue eller læge første gang, det sker. De forbinder ikke anfaldet med angst, men er overbeviste om, at de må fejle noget akut, siger hun.
Helt anderledes ser det ud for generaliseret angst, hvor de ramte har mere fokus på tankerne end på kroppen. Og det samme gælder ved socialfobi. Den ramte ved godt hvilke situationer, der gør ham eller hende urolig, men der er ikke samme kropslige komponent (det vil sige, at kroppen reagerer med for eksempel åndenød) som ved panikangst.
 
 

Angst, skræk og frygt for:    

Tandlægeskræk                              
 
Flyskræk
 
Eksamen angst
 
Edderkopper
 
Søvnløshed 
 
Ect.
 
 
 
 
 
*Der er ingen garanti for resultaterne da det kan variere fra person til person
 
 
 
Årsager til angst

Vi er alle sammen født med en kamp/flugt-refleks – en overlevelsesrefleks, der skal hjælpe med at redde os, hvis der er fare på færde. Den refleks udløses nemmere hos nogle end hos andre. Nogle er født med et særligt vagtsomt anlæg.

- Når kvinder hyppigere rammes af angstlidelser end mænd, giver det overlevelsesmæssigt god mening. Kvinder er fra naturens side mere sårbare overfor farer i omverdenen, fordi kvinder vil være gravide eller have små børn omkring sig som de skal beskytte, og det gør, at der er brug for mere tid for at komme i sikkerhed for uventede farer. I bund og grund er det altså en god og naturlig refleks, siger Marianne Breds Geoffroy.
Men hos nogle er den altså meget følsom. Tænker man sig en røgalarm, der går i gang, bare man stryger en tændstik, er det et godt eksempel på, hvor følsom refleksen kan være hos angstramte.

- Det store problem er, at de angstramte ikke forstår denne refleks. Det er derfor meget vigtigt at få forklaret dem, hvordan den virker og hvorfor de reagerer, som de gør. Alene forståelsen af sammenhængen kan gøre, at bare få behandlinger med kognitiv terapi kan hjælpe, siger hun.
Arv spiller en rolle for, hvem der udvikler en angstlidelse. Arvelighedsdelen svinger mellem 30 og 50 procent, og synes lidt højere for socialfobi end for de øvrige angstformer.


 
 
Du er altid velkommen til at ringe eller sms til Bent Boelsgaard for flere oplysninger.
 
Telefon  40 30 17 11
 
 
 
Behandling

Behandlingen af de tre angstformer er stort set den samme, kaldet
 
 
 
 
 
 
 

Behandling med kognitiv terapi går i store træk ud på at få den angstramte til at forstå, hvad der sker og efterhånden opsøge de situationer, der udløser angsten. Resultaterne af kognitiv terapi er især gode, når det gælder panikangst og socialfobi, mens resultaterne ved generaliseret angst er knap så gode, 
 
De mennesker, der lider af generaliseret angst, kommer let ind i en ond cirkel, hvor de er bekymrede hele tiden, og hvor de så bliver bekymrede over deres bekymring. Hjælp til søvn og hjælp til overblik over ugens program kan hjælpe mange.
Her er behandlingen struktur i livet, samtale Hypnose/ trance som er meget effektiv til generaliseret angst
 
Eksempler på generaliseret angst: søvnbesvær, mørke, alene, ensomhed, parforhold, ægteskab, vold, nedgørelse og føle sig underdanig.
 
Bent Boelsgaard | CVR: 39376393 | Grønlundvej 50, Brande - DENMARK | Tlf.: 40301711 | bent@boelsgaard.dk
data:text/plain;charset=utf-8,%3C!--%20Global%20site%20tag%20(gtag.js)%20-%20Google%20AdWords%3A%20872016823%20--%3E%0A%3Cscript%20async%20src%3D%22https%3A%2F%2Fwww.googletagmanager.com%2Fgtag%2Fjs%3Fid%3DAW-872016823%22%3E%3C%2Fscript%3E%0A%3Cscript%3E%0A%20%20window.dataLayer%20%3D%20window.dataLayer%20%7C%7C%20%5B%5D%3B%0A%20%20function%20gtag()%7BdataLayer.push(arguments)%3B%7D%0A%20%20gtag('js'%2C%20new%20Date())%3B%0A%0A%20%20gtag('config'%2C%20'AW-872016823')%3B%0A%3C%2Fscript%3E%0A